Skrivnost utrjevanja materialov

V sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za strojništvo.

Shot peening je proces hladne površinske obdelave kovin (različna jekla, aluminij, magnezij,…), s katerim izboljšujemo mehanske lastnosti elementov in jim s tem podaljšujemo življenjsko dobo. S pomočjo zraka pospešeni delci na površini oblikujejo majhne vdolbinice, ki se tekom postopka oblikujejo v enakomerno plast. Ta ekonomična in efektivna metoda obdelave površin, močno pripomore k večji odpronosti na obrabo, korozijo in povečanem faktorju varnosti. Gre za postopek s katerim utrjujemo površine in je poznan tudi pod imenom “mikrokovanje”.

Označba vzorčnih polj na obdelovancu z "almenom" (kontrolno-merilno ploščico)

Označba vzorčnih polj na obdelovancu z “almenom” (kontrolno-merilno ploščico)


Glavna področja uporabe:

  • letalska industrija: deli letalskih motorjev, strukturni deli letal, helikopterski in letalski zobniki in transmisijski sistemi, pristajalno podvozje itd.

 

  • industrija avtomobilov in industrijskih vozil: zobniki, odmikalne gredi, ročične gredi, verige, vzmeti, sistemi vzmetenja, sklopke, ventili, drogovi, oporniki, prečniki, torzijske vzmeti itd.

 

  • oprema za zemeljska dela: rezila za pluge, gosenice in zobniki traktorjev itd.

 

  • naftna industrija: vrtalna oprema in različni sestavni deli.

 

 • pridobivanje energije (plinske, vodne, vetrne): turbine, lopatice in sestavni deli, zobniki in različni drugi sestavni deli.
 • gradbena industrija: nosilci, prečke, mostovi in strukturni deli zgradb itd.

Več o shot peening tehnologiji si lahko preberete TUKAJ.

Računalniško voden postopek obdelave v namenski peskalni kabini FerroEcoBlast (tip: KombiBlast 2 S-PEEN)

V sodelovanju s Fakulteto za strojništvo (Univerza v Ljubljani) smo v mesecu marcu opravili testiranja z namenom raziskave na primeru natezne trdnosti varov.

Namen raziskave:

 • dokazati, da zvarna mesta obdelana s shot-peeningom (mikrokovanjem) prenesejo včeje natezne sile, kot zvarna mesta brez tovrstne obdelave,
 • meritve deformancij površin obdelanih s tehnologijo shot-peening (t.i. Almenova metoda).

Obdelovance so predstavljali pari aluminijastih plošč spojenih s postopkom varjenja (TIG).

Shematski prikaz testa Almenove intenzivnosti površinske obdelave.

O Almenovem testu: z njim je merljiva intentivnost peskanja in nastajanje deformacij na obdelovancih. Merimo upognjenost posebnih testnih ploščic, ki jih vpete v posebni preizkusni blok izpostavimo istim pogojem peskanja kot konstrukcijski element, ki ga peskamo (glej zgornjo shemo).

Osnovni vzorec brez obdelave (zgoraj) in vzorec obdelan s tehnologijo shot-peening (spodaj). Koliko več bo zdržal slednji?

V namenski shot-peening peskalni kabini proizvajalca FerroČrtalič in ob podpori njihovih strokovanjakov, smo opravili testni postopek v dveh režimih delovanja:

 • linearni (vzporedno po varu) pomik peskalne roke brez Alemnovega testa
 • prečni (obdelava celotnega vzorca z Almenovo ploščico) pomik peskalne roke z Almenovim testom

Znanstveno-raziskovalno osebje Fakultete za strojnišrvo; dr. Zoran Bergant (levo), vodja projekta prof. dr. Ivan Polajnar (sredina) in Jernej Črtalič, direktor podjetja Blast Tehnik (desno).

Testiranja netezne trdnosti obdelovancev in analiza podatkov sta v teku. Uradne rezultate znanstvene raziskave bomo objavili na blasttehnik.com.

Želite narediti svoje proizvode/elemente do 800 % trdnejše?
Vas zanima nakup kakovostnih peskalnih abrazivov za shot-peening?

Za več informacij in izdelavo ponudbe nas kontaktirajte na telefon: 041 671 002 ali pišite na naslov: info@blasttehnik.com. Z veseljem vam bomo odgovorili in ustrezno svetovali!