Silikoza oz. sprane kavbojke

Na spletnem portalu 24ur.com si lahko preberete nestrokovno preveden članek o umiranju turških delavcev zaradi silikoze.

Z naslovom članka “Sprane kavbojke smrtno nevarne” močno zavajajo bralce z namenom privabiti, čim več bralcev. Gre za poklicno bolezen, ki je predvsem v državah tretjega sveta še vedno zelo razširjena, predvsem zaradi pomanjkljive zaščite dihal in uporabe škodljivih peskalnih sredstev.

Silikoza

Peskanje jeansa brez zaščite 1

V Turčiji kavbojke delavci peskajo s kremenčevim peskom, katerega prah je izredno škodljiv in povzroča smrtno bolezen, ki ji pri nas pravimo silikoza. Kavbojke peskajo v odprtih kabinah in praktično brez zaščite.

Peskanje kavbojk

Peskanje jeansa brez zaščite 2

Na Wikipediji si lahko preberete v slovenskem jeziku besedilo, ki ga je novinar 24ur.com prepisal v svoj članek. Več o bolezni pa lahko izveste na angleški strani Wikipedije.

Videoposnetek peskanja kavbojk v Istanbulu

Do nas pa vedno znova prihajajo govorice, da je uporaba kremenčevega peska v Sloveniji še vedno zelo razširjena, saj je najcenejši peskalni medij. Izvedeli smo, da naj bi sredi Ljubljane s kremenčevim peskom speskali celo stavbo, znano pod imenom “Kozolec”, pri tem pa naj bi bil zaščiten samo delavec, ki je peskal.

Če potrebujete kakršenkoli nasvet s področja peskanja, peskalnih medijev ali zaščitne opreme, nas prosimo kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.