Peskanje

Na teh straneh boste izvedeli vse, kar vas zanima o peskanju. V podjetju Blast Tehnik d.o.o. imamo dolgoletne izkušnje s peskanjem, zato smo pripravili celovito predstavitev postopka in odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki nam jih zastavljajo stranke.

Peskanje

Peskanje v peskalni komori

Kaj je peskanje?

To je je postopek čiščenja površin s suhim ledom, s pomočjo peska ali z drugimi mediji. Omenjene medije nanašamo na prizadete površine pod visokim pritiskom zraka in z veliko hitrostjo, zato je peskanje postopek, ko v popolnosti odstranimo še tako trdovratne nečistoče. Bodisi gre za nečistoče na betonskih, kamnitih, oljnih ali na drugih površinah.

Izbira prave tehnike peskanja

Obstaja več tehnik peskanja, odločimo se za tisto, ki bo najbolje poskrbela za učinkovito čiščenje. Niso namreč vse tehnike primerne za obdelavo vseh materialov. Te tehnike so injektorsko, tlačno, turbinsko, vlažno in peskanje s suhim ledom ter sodo.

> Injektorsko

Injektorsko peskanje je primerno, če potrebujete čiščenje manjših in manj umazanih predmetov, saj za peskanje uporabljamo manjšo količino in hitrost kompremiranega zraka in posledično manjšo hitrost iznosa granulata, kar pomeni počasnejše delo.

> Tlačno

Tlačno peskanje je bolj učinkovito od injektorskega, saj pri tem postopku vnašamo 4x večjo količino komprimiranega zraka in posledično 4x hitrejše delo, zato vam lahko z njim očistimo tudi bolj masivne predmete ali korodirane površine. To tehniko uporabljamo za natančno mikro kovanje oz. utrjevanje površin.

> Turbinsko

Še bolj masivne obdelovance pa peskamo s t.i. turbinskim peskanjem. Tudi to tehniko peskanja uporabljamo za mikrokovanje oz. utrjevanje površin.

Izbira pravega medija

Peskamo lahko z različnimi mediji. Ker imajo obdelovanci in nečiste na površini svoje specifične lastnosti, je potrebno najprej vedeti ali bomo peskanje opravili s suhim ledom, peskom ali s katerim od drugih medijev. Najbolj učinkovit način čiščenja je, da se nečistoče s površin razbije, to pa lahko naredimo temeljito le s peskanjem. Zato se je predhodno najbolje posvetovati s svetovalci glede medijev in pogojev peskanja.

Za peskanje se najbolj pogosto uporablja kremenčev pesek (pozor – kremenčev pesek je škodljiv zdravju in prepovedan za namene peskanja), korund, keramične kroglice, steklene kroglice, soda in suhi led. Vas zanima kateri peskalni medij je primeren za vašo površino? Preberite naš vodič za izbiro peskalnega medija.

Kje poteka peskanje?

Če so površine, ki jih želimo peskati premične oz. jih lahko prepeljemo, peskanje izvajamo v kontroliranem okolju. Uporabljamo t.i. peskalne komore in peskalne kabine.

V mnogih primerih pa je površine nemogoče premikati, saj so del okolja – npr. fasade, bazeni, konstrukcije. V tem primeru peskamo na terenu. Razpolagamo z mobilno peskalno enoto, ki lahko opravi tudi najzahtevnejša dela. Preberite si več o peskanju na terenu.

Funkcije peskanja

Čiščenje in obnova površin

Vsaka površina služi svojemu namenu, in da bo v popolnosti omogočala funkcionalnost, mora biti primerna in ustrezna, brez stvari, ki ne sodijo nanjo. To so predvsem nečistoče, ki so velikokrat trdovratne in jih z običajnim čiščenjem ne moremo odstraniti. Ne glede na to, ali gre za masivne ali drobne površine je nečistoča tista, ki bo zmanjšala uporabnost površine in tudi estetski videz ter povečala možnost obrabe površine.

Priprava površin na nadaljno obdelavo

Peskanje s pridom uporabljamo za obdelavo polizdelkov v proizvodnem procesu, pripravo avtomobilskih platišč na barvanje ali lakiranje in drugih površin, ki potrebujejo čisto površino pred nadaljno obdelavo.

Utrjevanje površin – shot-peening

S posebnimi tehnikami peskanja lahko tudi utrjujemo površine, in sicer tako, da na mikro ravni spremenimo strukturo površine. Postopek je znan tudi kot “mikrokovanje”. Posledica je trdnejša in odpornejša površina.

Naše izkušnje

Blast Tehnik d.o.o. je podjetje, ki vsakodnevno strmi k napredku in nudi kakovostne ter udobne rešitve kupcu. S peskanjem smo se znebili umazanije in očistili industrijske stroje in naprave, betonske površine, talne označbe, lesne površine, površine bazenov in steklenih površin ter še mnogo več.

Za več informacij si poglejte našo ponudbo za fizične osebe ali ponudbo za podjetja in industrijo.

Poglejte si še podrobnejše informacije o: