Peskanje v orodjarstvu

Nadomestite drag postopek jedkanja!

Industrijska orodja za odlivanje plastičnih, gumenih in kovinskih elementov, zahtevajo natančno končno obdelavo, ki da je končnim izdelkom prepoznavno strukturo oz. kontroliran industrijski izgled. Kar pomislite na različne plastične posodice, gumi predpražnike v vozilih, ohišja računalnikov, turbin,… Vsem je skupna strukturirana površina, katera pričara t.i. “industrial look”!
Dosega se ga na tri načine: z žično erozijo, fotokromatičnim jedkanjem ali peskanjem. Od naštetih sta prva zelo draga in zamudna (več tednov), čeprav včasih nenadomestljiva. Kopica primerov dokazuje, da je reštev s peskanjem učinkovitejša, predvsem pa časovno in denarno mnogo manj potratna!

Površina orodja pred peskanjem (levo) in po končanem peskanju (desno).

Pri postopku obdelave orodij poznamo naslednje pristope:

  • čiščenje rabljenih orodij: neabrazivni postopki za odstranjevanje gumenih slojev, zažganin, plastičnih depozitov,… Pri tem uporabljamo sodo ali suhi led. Rezultat je popolnoma očiščeno orodje, pri čemer se prvotna struktura popolnoma ohrani. Mogoča je takojšnja nadaljnja uporaba.
  • hrapavljenje novih orodij: Kombinacija večih peskalnih medijev, daje željeni končni rezultat. Stroški so nekajkrat nižji kot pri “jedkanju”!
  • matiranje in razigljevanje (deflashing) orodij
  • popravilo/obnova rabljenih orodij: po daljši uporabi orodja se struktura površine pogosto izniči. Potrebna je ponovna vzpostavitev ustrezne stukture. Delo opravimo s postopkom peskanja.

Postopek (opisan na spodnjih fotografijah):

Prvotno stanje orodja (nezadostna strukturiranost površin, zamaščenost, depoziti predhodne uporabe,…).

Zaščiteno orodje pred peskanjem.