Peskanje s suhim ledom

Ekološko neoporečen način peskanja

Trudimo se biti prijazni do narave in povzročati čim manj naravi negativnih in neprijaznih snovi, zato se peskanje s suhim ledom  pri nas vedno bolj uveljavlja zaradi svojih ekoloških prednosti. Ne samo, da je to prijazna metoda naravi, pač pa tudi strojem.

Peskanje s suhim ledom

Peskanje s suhim ledom

Nekateri stroji zahtevajo neprekinjeno delovanje, tako da izklop stroja za čiščenje ne pride v poštev. V tem primeru je peskanje s suhim ledom zagotovo ustrezno, saj omogoča čiščenje naprav med obratovanjem. Tako bo naprava nemoteno delovala naprej in delo ne bo prekinjeno.

Prednost nizke temperature suhega ledu

Peskanje s suhim ledom je v osnovi podobno običajnemu peskanju, pri čemer medij s pomočjo komprimiranega zraka izstreljujemo na površino, ki jo čistimo, toda tukaj se vsa podobnost konča. Temperatura suhega ledu je -78,5 °C in zaradi temperaturne razlike med suhim ledom in materialom, ki ga odstranjujemo, pride do temperaturnega šoka, kar povzroči razbijanje vezi med dvema različnima materialoma. Pri tem suhi led sublimira (se vplini), umazanijo ki odstopi od površine pa curek komprimiranega zraka odpihne s površine. To je zagotovo ena od najučinkovitejših metod čiščenja površin.

Kaj je suhi led?

Zrna suhega ledu

Zrna suhega ledu

Suhi led je ogljikov dioksid v trdem agregatnem stanju. Ime suhi led je nastalo, ker pri sobni temperaturi prehaja iz trdnega v plinsko stanje. Uporablja se za čiščenje  najbolj težavnih nečistoč do najbolj natančnih in občutljivih komponent. Za dela, ki zahtevajo veliko natančnost uporabimo posebno enoto, ki omogoča čiščenje z drobljenim ledom oz. snegom. Suhi led shranjujemo v izoliranih zabojih, ki so ponavadi izdelani iz stiropora. Debelejša kot je izolacija, dlje bo suhi led uporaben. Tipična sublimacija suhega ledu v zabojih je približno 2% do 10% na dan.

Izdelujemo suhi led različnih granulacij od 1.7, 3 do 16 mm.

Prednosti suhega ledu

V primerjavi z ostalimi mediji, ima suhi led ogromno prednosti.

 • je neabraziven, nevnetljiv in neprevoden postopek čiščenja
 • je okolju prijazno in ne vsebuje sekundarnih onesnaževalcev kot so topila ali peski
 • je čisto in potrjeno za uporabo v prehrambeni industriji
 • omogoča čiščenje elementov na mestu -brez časovno potratnega razstavljanja
 • se lahko uporablja brez poškodovanja aktivnih električnih ali mehanskih delov ali povzročanja nevarnosti požara
 • se lahko uporabi za odstranjevanje proizvodnih ostankov, čistil, onesnaževalcev, barv, olj in bioloških slojev
 • lahko je nežno kot čiščenje poškodb od dima s knjig ali agresivno kot odstranjevanje varilne škaje z orodij
 • se lahko uporablja za številne splošne čistilne aplikacije

10 razlogov zakaj izbrati suhi led

Ker ne želimo, da nas prehitro zapustite oz. vas med dolgim tekstom naštevanja prednosti, hitro izgubimo, bomo našteli le 10 razlogov zakaj se odločiti za peskanje s suhim ledom.

 1. Superiorno čiščenje: manj čistilnih ciklov = manj zastojev
 2. Stroji se lahko čistijo na mestu: peskanje s suhim ledom je suh postopek in razstavljanje/sestavljanje ni potrebno, kar pomeni mnogo manj zastojev
 3. Hitrejše čiščenje
 4. Neabrazivno, nevnetljivo in neprevodno: peskanje s suhim ledom ne poškoduje večino osnovnih materialov in se lahko varno uporablja na električnih komponentah
 5. Brez čiščenja sekundarnih odpadkov: prihrani dodatno delo in strošek čiščenja
 6. Lahko dosežemo ozka mesta katera z mnogimi ostalimi metodami ne moremo
 7. Okolju prijazno: ustreza vsem okoljskim smernicam in standardom
 8. Uporabniku varno: ni izpostavljenosti kemikalijam ali peskom
 9. Učinkovitost uporabnika: ni naporno kot tradicionalne čistilne metode
 10. Dovolj čisto za prehrambeno industrijo, dovolj močno za vse ostalo

Vprašanja in odgovori o peskanju s suhim ledom

1. Zakaj bi uporabil suhi led namesto ostalih peskalnih medijev?

Večina ostalih peskalnih medijev pušča za sabo sekundarni odpadek. Suhi led ob stiku s površino sublimira (izpari) in tako ostanejo samo ostanki umazanije, ki jo čistimo. Zaradi te lastnosti lahko čistimo tudi zahtevnejše odprtine, kjer bi se lahko ostali peskalni mediji zagozdili.

2. Kaj se zgodi z umazanijo pri peskanju s suhim ledom?

Umazanija je lahko suha, mokra, trda ali mehka. Suha umazanija se razbije v majhne koščke in se lahko pomete ali posesa in če so delci umazanije dovolj veliki, ne odletijo v ozračje. Če je umazanija mokra, kot so olja ali masti, jo curek suhega ledu odriva kot pri čiščenju z vodo pod visokim tlakom z razliko, da pri suhem ledu ostane površina čista in suha. Da bi preprečil ponovno onesnaženje površine z ostanki umazanije je pomembno, da čistilec dela metodično, z vrha navzdol.

3. Ali se delci umazanije in peleti suhega ledu odbijajo?

Običajno delci suhega ledu sublimirajo ob udarcu ob površino in se ne odbijajo. Odstranjeno umazanijo običajno curek komprimiranega zraka odpihne stran in se ne odbija nazaj v smeri peskalne pištole, a vseeno je obvezna uporaba zaščitnih očal pri peskanju s suhim ledom.

4. Ali suhi led poškoduje površino osnovnega materiala?

Peskanje s suhim ledom ne poškoduje površine osnovnih materialov, edino pri čiščenju lesa se lahko pri mehkem lesu pojavijo udrtinice, ki pa jih lahko preprečimo s pravilno nastavitvijo tlaka in velikosti peletov suhega ledu.

5. Ali lahko s suhim ledom čistimo vroča orodja na samih strojih?

Seveda. Pravzaprav je efekt čiščenja še boljši, saj je temperaturna razlika večja in temperaturni šok močnejši.

6. Ali suhi led ohladi osnovni material?

Da, vendar zelo malo. Intenziteta ohlajanja je odvisna od vrste osnovnega materiala, časa neprekinjenega peskanja s suhim ledom in porabe suhega ledu. Na primer, vroče gumarsko orodje velikosti 80 x 80 cm se je po očiščenju s suhim ledom (cca 10 minut) ohladilo za cca 15°C.

7. Ali padec temperature lahko poškoduje orodje?

Temperaturne razlike so premajhne, da bi se lahko orodje poškodovalo.

8. Kje se lahko kupijo peleti suhega ledu?

Peleti suhega ledu se lahko kupijo pri dobaviteljih tehničnih plinov in seveda pri nas, kjer imamo stroj za izdelavo peletov suhega ledu.

9. Se lahko uporablja peskanje s suhim ledom v zaprtih prostorih?

Lahko, ob primernem prezračevanju. Ogljikov dioksid izpodriva zrak, zato pri uporabi v zaprtem prostoru brez prezračevanja obstaja možnost zadušitve. Ker je ogljikov dioksid 40% težji od zraka, priporočamo namestitev zračnikov čim bližje k tlom. Pri uporabi na prostem ni nobene nevarnosti za zdravje.

10. Katera zaščitna sredstva se uporabljajo pri peskanju s suhim ledom?

Pri peskanju s suhim ledom priporočamo uporabo zaščitnih rokavic, saj zaradi nizke temperature suhega ledu obstaja možnost ozeblin. Obvezna pa je uporaba zaščitnih očal in zaščite sluha.

Imate vprašanje?

V kolikor niste našli ustreznega odgovora, kontaktirajte naše serviserje na mobilno številko: 051 671 070 ali na email naslov: servis@blasttehnik.com. V najkrajšem možnem času vam bomo brezplačno odgovorili na vprašanja in vam svetovali o možnih rešitvah. Da vam bomo lahko svetovali le najugodnejše in najučinkovitejše rešitve je pomembno, da priložite fotografijo obstoječe naprave in stanja.