Peskalni mediji

Pred vami je najpopolnejši pregled peskalnih medijev v Sloveniji. Predstavljeni so po skupinah; za vsak medij so predstavljene njegove lastnosti in prednosti.

V osnovi razlikujemo med mineralnimi, sintetiziranimi, organskimi in kovinskimi peskalnimi mediji. Vrste medijev se med seboj razlikujejo po trdoti in obliki.

Mineralni peskalni mediji

Kremenčev pesek

Kremenčev pesek

Kremenčev pesek

Kremenčev pesek je najpogosteje uporabljen brusilni mineral. Hitro se zlomi, kar ustvarja velike količine prahu, zaradi česar je izvajalec izpostavljen bolezni pljuč ter obstaja možnost za razvoj silikoze. Iz tega razloga so uporabo kremenčevega peska prepovedali v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Švedskem in v Belgiji.

Da bi preprečili to nevarnost, je kremenčev pesek za peskanje pogosto prevlečen s smolami za nadzor prahu.

Garnet

Garnet

Garnet

Prednost manjšega prašenja ima medij za peskanje, ki ga imenujemo garnet in je mineralnega izvora. Poleg tega, da se pri obdelavi z garnetom manj praši,  je garnet tudi bolj obstojen material.

Uporablja se za čiščenje, profiliranje in hrapavljenje površin, ker je oglat in trd abraziv. Je nekoliko temnejše barve kot kremenčev pesek.

 

Sintetizirani peskalni mediji

Suhi led

Suhi led

Suhi led

Suhi led ima mnoge prednosti pred ostalimi peskalnimi mediji, saj je ekološko popolnoma neoporečen. Zaradi tega se najbolj pogosto uporablja v prehrambeni in farmacevtski industriji. Več o peskanju s suhim ledom in o suhem ledu, si preberite na posebni strani: peskanje s suhim ledom.

Soda

Soda

Soda bikarbona

Izjemno lahek in mehak material je soda bikarbona, uporablja pa se v kombinaciji z vodo, zato so njene lastnosti zelo dobre. Uporablja se za čiščenje občutljivih površin, kjer se ne sme poškodovati osnovnega materiala, npr. za odstranjevanje grafitov, olj, masti ipd. Peskanje s sodo zahteva posebej prirejene tlačne peskalne aparate. Podrobnejšo predstavitev si poglejte na strani peskanje s sodo.

Dodatni sintetizirani peskalni mediji kot stranski produkti

Bakrova žlindra

Bakrova žlindra

Bakrova žlindra

Zaradi ekološke in zdravstvene škodljivosti kremenčevega peska poskušamo nadomestiti ta medij s prijaznejšim medijem, ki deluje enako ali podobno učinkovito kot kremenčev pesek. Najboljša alternativa kremenčevemu pesku je bakrova žlindra ali granos / grit. Granos se večkrat reciklira, saj sta njegova trdota in abrazivnost večja od kremenčevega peska. Granos je zelo uporaben pri pripravi materiala za površinsko zaščito, za hrapavljenje in za odstranjevanje umazanije. Prav tako vsebuje tudi manj praha, ni agresiven in ne magneten.

Uporablja se predvsem pri turbinskem in tlačnem peskanju, površina po peskanju pa je enakomerno ostra. S peskanjem s tem medijem se sprošča veliko energije, zato je učinkovit medij tudi za rezanje kamna.

Nikljeva žlindra

Nikljeva žlindra

Nikljeva žlindra

Je visoke gostote enkratna peskalna žlindra, sestavljena iz stranskega produkta proizvodnje niklja. Je idealen abraziv za splošne namene uporabe, vključno z ladjedelnicami, mostovi in za splošno industrijsko rezkalno čiščenje.  Testi so pokazali, da nikljeva žlindra zagotavlja visoke izboljšave produktivnosti v primerjavi s tradicionalnimi abrazivi.

Prednosti nikljeve žlindre:

  • visoka gostota žlindre,
  • nereaktiven,
  • prost kristalov kremenčevega stekla.

Dodatni sintetizirani mediji, ki so umetno proizvedeni

Aluminijev oksid

Aluminijev oksid

Aluminijev oksid (korund)

Aluminijev oksid se uporablja pri peskanju zaradi svoje trdote in moči. Veliko se uporablja kot abraziv, tudi kot precej cenejši nadomestek za industrijski diamant. Za mnoge vrste smirkovega papirja se uporabljajo kristali aluminijevega oksida.

Kot trpežen abraziv, se aluminijev oksid večkrat reciklira. Pogosto se uporablja za pripravo površine, zaradi cene, daljše življenjske dobe in trdote. Uporablja se tudi za razstreljevanje materialov, saj prodira in odreže celo najtežje kovine in sintrane karbide. Hitro rezanje zmanjšuje škodo tankih materialov z odpravo površinske napetosti, katero povzroča težje in počasneje rezanje medijev.

Aluminijev oksid v prahu ima široko paleto aplikacij – od čiščenja glave motorja, ventilov, batov in turbinskih lopatic v letalski industriji, napisov na spomenikih in kot označevalec. Prav tako se pogosto uporablja za čiščenje in pripravo pločevine ter varjenje. Aluminijev oksid je najboljša izbira kot abraziven medij, kot tudi za pripravo površine za barvanje.

Silicijev karbid

Silicijev karbid

Siliciljev karbid (karbo korund)

Silicijev karbid (SiC), znan tudi kot karborund, je spojina silicija in ogljika s kemijsko formulo SK. V naravi se pojavlja kot zelo redek mineral. Za uporabo kot abraziv se je masovna proizvodnja začela od leta 1893. Zrna iz silicijevega karbida se vežejo skupaj s sintranjem, da tvorijo zelo trde keramike, ki se pogosto uporabljajo povsod, kjer se zahteva visoka vzdržljivost, kot so avtomobilske zavore, avtomobilske sklopke in keramične ploščice za neprebojne jopiče. Gre za izjemno trden peskalni medij.

Stekleni granulat

Stekleni granulat

Steklene kroglice in stekleni granulat

Zdrobljen pesek je izdelan iz recikliranega stekla steklenic. To steklo pesku zagotavlja odlične lastnosti. Ne vsebuje prostega kremena, je nestrupen in inerten in ne vsebuje težkih kovin, ki jih ponavadi najdemo v premogu in bakreni žlindri.

Steklene kroglice

Steklene kroglice

Delci zdrobljenega stekla omogočajo agresivno profiliranje površin in odstranjevanje prevlek, kot so epoksi, barve, vinil, premog, katran in elastomerov. Steklena zrna so lažja od mnogih žlindr, kar omogoča večjo učinkovitost proizvodnje in porabe  časa – do 30-50% manj uporabljenih steklenih zrn. Zdrobljen pesek stekla zagotavlja zelo nizko vpetost delcev, ki omogoča tudi bolj bel, čist zaključek. Podobno kot veliko žlindr, ima zdrobljeni pesek stekla trdoto 5.0 – 6.0.

Steklene kroglice in okolje

Ker so steklene kroglice izdelane iz recikliranega stekla steklenic, ne vsebujejo prostega kremena, katerega običajno najdemo v peskalnih peskih. Uporaba tega stekla neposredno koristi okolju, saj ga preusmeri z odlagališč odpadkov.

Keramične kroglice

Keramične kroglice

Keramične kroglice

Keramične kroglice se uporabljajo za peskanje, ko želimo polirati, očistiti  in omogočajo možnost uporabe na injektorskih, tlačnih in turbinskih peskalnih strojih. Gre za zelo trd abraziv. Narejene so na osnovi materiala cirkonij, proizvedenega s procesom taljenja in je nato razvrščen v različne granulacije abraziva.

Keramične kroglice so proizvedene z združitvijo oksidov pri zelo visoki temperaturi. So zelo trdne in odporne na zlom, zagotavljajo dosledno obdelavo površine. Keramične kroglice so na voljo v dveh razredih, eden je oblikovan in namenjen za površinsko obdelavo in drugi za peskanje. Različne velikosti so na voljo za dodelavo,  čiščenje, odstranjevanje vodnega kamna železnih in neželeznih delov.

Uporabljajo se za odstranjevanje ogljikovih depozitov in drugih nečistoč s stekla in plesni na pnevmatikah, ne da bi poškodovale površino ali robove. Popolnoma se prilagodijo obliki in robovom. Za čiščenje, saniranje in površinsko obdelavo kovinskih predmetov iz nerjavečega jekla, za prehrambeno in farmacevtsko industrijo.

Plastični mediji

Plastični mediji

Plastični mediji

Plastični mediji  so zmogljivi in dosegajo visoko učinkovitost odstranjevanja nečistoč, idealni so za barve, čiščenje plesni, in se popolnoma prilagodijo robovom.

Uporaba plastičnih medijev, dokazano bistveno zmanjša nastajanje nevarnih odpadkov. Poleg tega,  uporaba plastičnih abrazivov  omogoča hitrejše, manj škodljivo peskanje za podlago in veliko cenejša od mokrih kemikalij. Ne poškodujejo površine.

Plastični mediji poskrbijo za najbolj zahtevno odstranjevanje barve in površinsko obdelavo, vendar zelo učinkovito.

Akril
Akrilni medij je najstarejši medij na trgu. Je zelo nežen do podlage in primeren za odstranjevanje in čiščenje najbolj občutljivih površin, medtem ko zagotavlja učinkovito odstranjevanje nečistoč. Akril ponuja učinkovito čiščenje in je med uporabniki označen kot večnamenski medij. Standardne velikosti so 16-20, 20-30 in 30-40. Velikosti 40-60 in 60-80 je mogoče posebej naročiti.

Melamin
Melamin je zasnovan za odstranjevanje in čiščenje najbolj zahtevnih površin. Je najbolj agresiven plastični abraziv in se lahko uporablja kot nadomestilo za steklene kroglice in kot nadomestilo drugih ostrih abrazivov. Standardne velikosti so 8-12, 10-20, 12-16 in 16-20, 20-30, 30-40 in 40-60 in 60-80. Velikosti 12-20 in 20-40 je mogoče posebej naročiti.

Urea
Urea so plastična zrna, odstranjevalni abraziv, ki se uporablja za peskanje. To je najbolj razširjen plastični mediji. Urea je okolju prijazen in ga je možno reciklirati – alternativa za kemično odstranjevanje. Urea je oblikovan tako, da izpolnjuje povečano stopnjo zahtevnosti, z impresivno hitrostjo traku. Sečnina se običajno uporabljajo za manj občutljive aplikacije. Standardne velikosti so 8-12, 10-20, 12-16 in 16-20, 20-30, 30-40 in 40-60 in 60-80. Velikosti 12-20 in 20-40 je mogoče posebej naročiti.

Poliester
Prilagaja se robovom in ovoju vezij. Odstranjuje barve, temeljni premaz in kontaminacijo iz mehkih kovin in steklenih vlaken.

Clear-cut
Temeljito odstranjuje barve in omogoča učinkovito peskanje kompozitov. Prav tako ohranja profil občutljivih kovinskih delov površin. Uporaben predvsem za občutljive površine.

Prednosti plastičnih medijev

Majhna teža, prilagaja se kotom površine, na voljo so v različnih trdotah. Odlična izbira za odstranjevanje barv in drugih organskih premazov z občutljivih podlag, kot sta aluminij in kompoziti, brez da poškoduje površino. Abrazivni delci dosežejo veliko hitrost.

Organski peskalni mediji

Mlete orehove lupine

Mlete orehove lupine

Mlete orehove lupine

V kolikor gre za občutljive površine, npr. zlato ali srebro, usnje in podobno, peskamo z organskimi peskalnimi mediji. Med drugimi so to tudi mlete orehove lupine. Tudi v tem primeru je odvisno, kakšna površina se peska.

Kovinski peskalni mediji

Jeklene kroglice

Jeklene kroglice

Jeklene kroglice

Pogosto so uporabljene za odstranjevanje in čiščenje kovinskih površin. Omogočajo poliranje in tako gladke zaključke. Jeklene kroglice manjših velikosti naredijo gladke površine, medtem ko večje jeklene kroglice, naredijo bolj grobe površine.

Uporabljajo se za površine, ki zahtevajo agresivno čiščenje in odstranjevanje nečistoč s kovin,  jekla  in iz livarne. Prav tako pa omogočajo boljši oprijem barv (priprava površine pred nanašenajem barv), vključno z epoksi, emajli in gumami.

Jeklene kroglice so težke, trdne in obstojne, zato se uporabljajo za tlačno in turbinsko peskanje. Ker so zelo učinkovite in uporabne, jih velikokrat uporabljamo tudi za čiščenje ali pri pripravi betonskih površin. Jeklene kroglice uporabljamo tudi, v kolikor želimo površino utrditi, doseči hrapavost, odstraniti umazanijo ali pripraviti material pred površinsko zaščito.

Nerjaveče jeklene kroglice

Nerjaveče kroglice

Nerjaveče kroglice

Omogočajo hitrejši zaključek del, odpravljajo potrebo po dragih rešitvah in zaviralcih rje, zmanjšujejo stroške skladiščenja. Zaviralci rje ob uporabi nerjavečih jeklenih kroglic niso potrebni. Zaradi tega lahko precej poenostavimo postopke vzdrževanja.

Uporabljajo se za poliranje površin, pa tudi za agresivne procese. Njihova bistvena prednost je masa, so namreč težje od ogljikovega jekla. Večja teža zato dodatno pritiska na površino, kar vpliva na hitrost zaključenega procesa. Vežejo tlačno napetost in zmanjšujejo poroznost. Prav tako odpravljajo ali zmanjšujejo potrebo po spojinah in rje zaviralcih in odpravljajo kontaminacije železa.

Jekleni sekanec

Jekleni sekanec

Jekleni sekanec

Je idealen za agresivno čiščenje. Učinkovito bo odstranil nesnago z jeklenih in kovinskih površin. Mehkejši je od aluminijevega oksida in se ne zlomi tako hitro, zaradi česar je idealen za uporabo v letalstvu. Oblikuje in ustvari primerno površino za vrhunski oprijem barve, epoksi, emajl, gume in drugih premazov.

Zakaj je pomembno izbrati pravi medij?

Izbira pravega materiala je zato zelo pomembna, saj peskalni medij vpliva tako na tehniko peskanja, kot tudi na učinke, ki jih želimo doseči na predmetu peskanja. Izbira pravega peskalnega medija lahko pomeni prihranek pri porabi medijev in daljšo življenjsko dobo vaše peskalne opreme.

Imate vprašanje, obrnite se na nas!

Priporočljivo je, da se za ustrezno peskanje, metodo in medij posvetujete s svetovalci. V podjetju Blast Tehnik d.o.o. skrbimo za to, da je peskanje najustreznejše in najugodnejše ter ustreza vsem zdravstvenim in predpisom varnosti.

Nudimo VSE vrste peskalnih medijev, naši svetovalci pa so na voljo za vsa vprašanja, ki bi vas utegnila zanimati.