IMV – novomeška avtomobilska ikona

Suhi led pri obnovi starodobnikov?

Vsak starodobnik ima za seboj svojo zgodbo. Zgodba večine vozil IMV (industrija motornih vozil Novo mesto) se je začela v gasilskih vrstah. Tam so za njih ponavadi dobro skrbeli, zato se tudi čez 40 in več let še najdejo primerki v dobrem stanju. To nam daje možnost kvalitetne in cenovno sprejemljive obnove.

Obnova starodobnika

Po obnovi se bo za njim še dolgo “kadilo”.

Obnova starodobnika je komplesken proces, ki poteka v večih fazah. Ena izmed njih je ČIŠČENJE različnih sklopov sestavnih delov. Odstraniti je potrebno nalepke iz karoserije, očistiti ostanke lepil in tesnilnih mas iz okenskih in vratnih okvirjev, odstraniti trdovratne madeže (olje, žvečilni gumiji,…) na talnih preprogah, podvozje “osvodobiti” starih izolacijskih nanosov (bitumen,…) ter očistiti pogonski in motorni sklop. Vse to vam omogoča tehnologija čiščenja s suhim ledom, katero pri Blast Tehnik uspešno uporabljamo že vrsto let.

Nekaj primerov uporabe suhega ledu na področju obnove starodobnikov:

  • čiščenje izolacijskih mas na podvozjih in šasijah
  • čiščenje vplinjačev, zaganjačev in ostalih občuljivih komponent
  • čiščenje motornih in pogonskih sklopov
  • odstranjevanje lepil in tesnilnih mas (lepljena stekla, različne obloge)

Kot noč in dan… Zgoraj stanje pred čiščenjem, spodaj po cca. 1 uri čiščenja.

Temeljito čiščenje motorja in motornih delov ponavadi spada med zamudna in “umazana” opravila. Odstraniti je potrebno kos po kos, si označiti kam je bil posamezen kos nameščen, nato sledi uporaba močnih čistil in topil. Vsemu temu se lahko enostavno izognemo! Suhi led je neabrazivna, nedestruktivna in ekološko neoporečna tehnologija čiščenja.
Primer iz prakse: motor z menjalnikom in periferijo (vplinjač, zaganjač, alternator, ohišje zračnega filtra, bencinska črpalka, vžigalna tuljava,…) starodobnega vozila IMV 1600 smo s tehnologijo suhega ledu očistili v 45 minutah.

Po opravljeni storitvi je ob pogledu na s suhim ledom očiščene kose Primož Šegina (lastnik vozila IMV) povedal: “Kakšna razlika… Resnično sem navdušen! To je to!,…”

Motor vozila IMV 1600, pred čiščenjem s suhim ledom (zgoraj) ter po čiščenju (spodaj).

  • Želite izvedeti več o peskanju starodobnikov? KLIK
  • Vas zanima čiščenje s suhim ledom? KLIK

Za več informacij nas kontaktirajte. Veselimo se snidenja z vašim starodobnikom!

info@blasttehnik.com

041 671 002