Fosfatiranje

Naročnik naših storitev izdeluje izdelke, ki se uporabljajo v vojaški industriji. Standard ASTMB 117 predpisuje protikorozijsko zaščito 24ur solne kopeli.

Zahtevani standardi naročnika so zelo visoki, in sicer je potreben popolnoma enakomeren nanos in brezhiben izgled.

Kaj je fosfatiranje?

 • Je kemijski postopek s katerim se nanaša težko topne kovinsko-fosfatne plasti na osnovno kovino.
 • Fosfatiranje se izvaja tako, da komade potopimo v fosfatno kopel (banjo) kjer se odvija proces galvanizacije oz. elektrolize.
 • Fosfat se tvori na površini v obliki narobe obrnjenih mikro prizem (oblika diamanta). Koničasti del je pritrjen na osnovno površino, vrhnji del pa tvorijo ravne plošče, ki so med seboj stične.
 • Plast, ki tako nastane na jeklu, je v osnovi porozna in brez drugih postopkov končne zaščite, ni primerna zaščita pred korozijo. Zato jih je treba premazati z laki ali olji.
 • Površinski nanos je zelo tanek, in sicer med 8-13 mic.

V osnovi se fosfatiranje deli na ŽELEZOV FOSFAT in MANGANOV FOSFAT

ŽELEZOV FOSFAT je cenejši in je svetlejše oz. sive barve. Primeren je za vizualno in na površinske udarce manj zahtevne komade.

Primerna predpriprava za nadaljnjo protikorozijsko zaščito s pokrivno barvo.

MANGANOV FOSFAT je sicer dražji postopek, ki pa se uporablja za zelo zahtevne komade, kjer je še posebej zahtevana temna oz. črna površina.

Primerna predpriprava za nadaljnjo protikorozijsko zaščito z oljem.

Kje se fosfatiranje uporablja?

Uporablja se za proti korozijsko zaščito zelo vročih delov. Primer: cev na strelnem orožju se segreje tudi do 600˚ C.

Pri samem postopku elektrolize se lahko pojavijo TEŽAVE NANOSA FOSFATA na površino.

 • Slab oprijem fosfata
 • Neenakomeren nanos fosfata
 • Nanos fosfata ni mogoč

Da pridemo do končne oblike izdelka ga je treba valjati, stružiti, frezati, vrezovati navoje, itd. Zaradi vseh teh obdelav pride do težav, ker se kljub natančni obdelavi odrezovanja, na površini tvorijo nalepki materiala. Ti nalepki sta nečistoča na površini, ki preprečuje nanos oz. oprijem fosfata nanjo. Zato je treba površino enakomerno obdelati s postopkom peskanja ali pa kemičnim postopkom jedkanja.

Ker je jedkanje okolju zelo neprijazen ter dražji postopek od peskanja, je slednji veliko primernejši za predpripravo površine pred fosfatiranjem.

Praktični del peskanja

Za našega zvestega naročnika smo izvedli površinsko pripravo izdelkov na postopek fosfatiranja. Obdelovance smo peskali. Šlo je za velikoserijsko proizvodnjo polizdelkov za vojaško industrijo.

Opis postopka:

Na obdelavo površine s peskanjem vplivajo predvsem trije dejavniki.

 • Peskalni medij
 • Tlak peskanja
 • Peskalna šoba

Sicer je tu še vrsta drugih dejavnikov, a jih tokrat ne bomo posebej navajali.

Testiranja smo se lotili s sedmimi različnimi peskalnimi mediji ter določili tri medije, ki so nas pripeljali najbližje pričakovani površini. Za tem smo izločili še cenovno dva najdražja medija, ki bi lahko postopek predpriprave površine podražila.

Uporabili smo medij proizvajalca peskalnih naprav Ferročrtalič d.o.o. in sicer gramature 50-90 mikronov. Peskanje se je izvajalo v tlačni peskalni kabini, s popolno reciklažo peskalnega medija in posebno venturi peskalno šobo.

Določili smo najprimernejši tlak peskanja na 6 barov, kar je zelo optimalno za našo konfiguracijo naprave (Kabina TZP Centro).

Sledila je le še obdelava testne količine obdelovance, da smo dobili realne rezultate in vrednost stroška serijske proizvodnje.

Kakovost predpripravljenih artiklov se je izkazala nad pričakovanji, oz. je ustrezala vsem zahtevanim normam ali jih je celo presegala.

Fotografije postopka

Končna ocena

Peskanje je torej zelo primeren postopek za predpripravo izdelkov za zaščito s fosfatiranjem, tako s stališča enakomernega nanašanja fosfata, torej kakovostne priprave površine, kot tudi s stališča ekonomske upravičenosti postopka.

Če želite tudi vi dosegati dobre rezultate fosfatiranja, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo svetovali.