Čiščenje elektro omar

Očistiti električne aparature in podobno opremo je bilo dolga leta nemogoče, ali pa so bili postopki zapleteni, dolgotrajni in dragi, spet po drugi strani so lahko pomenili motenje proizvodnih procesov.

Elektropnevmatska omara

Umazana elektropnevmatska omara

Še pred nekaj leti čiščenje ni bilo najbolj učinkovito in tako ni omogočalo zadovoljivih rezultatov. Ker nam sodobnost to omogoča in seveda dovoljuje, se vsakodnevno tehnologija razvija in napreduje, skupaj z njo pa se izpopolnjujejo in razvijajo tudi postopki, ki omogočajo vidne in izboljšane rezultate.

Čiščenje s suhim ledom je postopek, katerega osnova je peskanje, zato je tudi oprema na las podobna opremi za peskanje, a le v principu delovanja.

Oprema za čiščenje s suhim ledom je sestavljena iz stroja za izdelavo suhega ledu (lahko je to mobilna enota), reciklažne enote (prihrani do 50% CO2-ja) in tako imenovanega stroja za čiščenje. Vse te aparature pa za svoje delovanje potrebujejo energetske medije.

Priprava suhega ledu iz CO2 je lahko na mestu čiščenja (z uporabo mobilne enote), ali pa se led pripravi predhodno in shranjuje v izoliranih zabojih, lahko se celo kupi pri prodajalcih tehničnih plinov. Navadno je dobavljiv v obliki pelet različnih velikosti, in sicer od 1.7 do 16 mm, ali celo v blokih različnih dimenzij. Naš stroj ima možnost izdelave različnih granulacij, to je od 1,7 do 16mm.

Prednosti peskanja s suhim ledom

Prednost tehnologije čiščenja s suhim ledom je v tem, da ni sekundarnega odpadka. Gre za peskalni medij, ki v določenih primerih ni ustrezen. Na primer; klasično peskanje je neuporabno pri napravah, ki imajo rotirajoče ali drsne dele, ležaje, vodila, saj obstaja možnost, da peskalni medij pride v ležaje ali vodila in jih tako uniči.

Predstavitev rezultatov

Čiščenje s suhim ledom smo demonstracijsko najprej izvedli na starejšem modelu klasičnega varilnega stroja s transformatorjem in usmernikom.

Aparat zaradi nesnage ne deluje več tako kot bi sicer moral, saj se zaradi slabega odvajanja toplote pregreva, spoji lahko »prebijajo«, posledično ne delujejo brez motenj, kar lahko privede to tudi do požara itd.

Razlika prej in potem je več kot očitna. Pri tem gre poudarit, da nobena površina, zaradi čiščenja ni bila poškodovana, vse površine pa so bile očiščene in suhe. Komponent za čiščenje, se ni razstavljalo!

Enako učinkovito se je izkazalo peskanje s suhim ledom za elektropnevmatsko omarico.

Naročnik storitev je presenečen in z navdušenjem našemu podjetju izkazal zahvalo v pisni obliki, saj so bili nad rezultatom čiščenja s suhim ledom, katerega do tedaj še niso poznali, izredno zadovoljni. Rezultati so bili po njihovih besedah visoko nad pričakovanji, saj so takšna čiščenja do zdaj izvajali ročno, pri čemer so rezultati bili veliko slabši in časovno zamudni. Običajno je bilo treba omare pred začetkom čiščenja vsaj delno razstaviti, zato da so bile komponente dosegljive. Pri tem je pogosto prihajalo do težav, pokanja plastičnih otrdelih delov, loma pregretih delov ipd.

Končna ocena

Čiščenje s suhim ledom je postopek, ki prihrani veliko časa in denarja, vendar je kljub promocijam in predstavitvam še vedno premalo poznan uporabnikom storitev. Rezultati, ki jih postopek čiščenja s suhim ledom omogoča, so pogosto nad pričakovanji. Čiščenje s suhim ledom zagotavlja vrsto prednosti pred drugimi postopki, ki se uporabljajo za sorodna čiščenja enakih ali drugih objektov.